Όλα τα μυστικά για να οργανώσετε μια πετυχημένη βάπτιση

Ραντεβού για πρόβα νυφικού

Κλείστε το ραντεβού σας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε το νυφικό που σας ταιριάζει!

Ονοματεπώνυμο *
Συμπληρώστε το ονοματεπώνυμό σας.
Τηλέφωνο *
Παρακαλώ συμπληρώστε το τηλέφωνό σας
Email *
Συμπληρώστε το email σας. Το email σας δεν είναι αποδεκτό.
Σημειώσεις
 Όλα τα μυστικά για να οργανώσετε μια πετυχημένη βάπτιση

Η βάπτιση σηματοδοτεί την εισαγωγή του πιστού στο σώμα της εκκλησίας. Είναι το μυστήριο που απαλλάσσει τον άνθρωπο από το προπατορικό αμάρτημα. Είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές του παιδιού σας. Πρόκειται για μια στιγμή που θα σας γεμίσει χαρά και ενθουσιασμό Μια στιγμή που θα σας αφήσει γλυκές και τρυφερές αναμνήσεις.

Πιο κάτω θα διαβάσετε έναν οδηγό που θα σας βοηθήσει στο να οργανώσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός της ζωής του παιδιού σας αλλά και της δικής σας.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα επίσης, είναι η επιλογή του ανάδοχου. Καλό θα είναι να επιλέξετε ένα πολύ αγαπημένο σας πρόσωπο για αυτήν την περίσταση. Στην ουσία επιλέγεται τον πνευματικό γονέα του παιδιού σας. Πρέπει να είστε βέβαιοι ότι θα αγαπάει, θα φροντίζει και θα στηρίζει το παιδί σας καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής του τόσο στις όμορφες όσο και στις δύσκολες στιγμές. Σύμφωνα με την εκκλησίας μας ο ανάδοχος δεν πρέπει να είναι ανήκει σε άλλη θρησκεία, αλλά ακόμα και αν είναι χριστιανός ορθόδοξος θα πρέπει, εφόσον είναι έγγαμος να έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο.

Φροντίστε να ορίσετε ημερομηνία του μυστηρίου αρκετό καιρό πριν ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την σωστή προετοιμασία. Μία από τις καλύτερες εποχές για το μυστήριο της βάπτισης είναι το Καλοκαίρι. Μπορείτε να προτιμήσετε και την Άνοιξη αν λάβετε υπόψιν πως αρκετοί από τους καλεσμένους σας ίσως να διανύουν περίοδο διακοπών μέσα στο καλοκαίρι.

Συνηθίζεται η βάπτιση του παιδιού να πραγματοποιείτε στην ενορία όπου ανήκει η οικογένεια. Πολλές φορές όμως επιλέγονται παραθαλάσσια ξωκλήσια ή μοναστήρια σε κάποιο γραφικό χωριό. Σε τέτοια περίπτωση πρέπει να έχετε στο μυαλό σας αν οι καλεσμένοι μπορούν να παρεβρεθούν στην τοποθεσία που θα επιλέξετε ή αν είστε διατεθειμένοι να καλύψετε τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής τους. Φροντίστε να έρθετε σε επαφή με την εκκλησία τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες νωρίτερα για να κλείσετε την επιθυμητή ημερομηνία και ώρα που έχετε επιλέξει.

Τα έγγραφα που θα χρειαστεί να προσκομίσετε στην εκκλησία είναι η ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού σας, η οποία έχει εκδοθεί από το Δήμο στον οποίο έχει δηλωθεί η γέννηση του. Αν επιλέξετε μία εκκλησία εκτός της ενορίας σας θα επιβαρυνθείτε το κληρικόσημο.

Ένα σημαντικό έθιμο που πάντα γίνεται στις βαπτίσεις είναι το δώρο των γονέων προς τον ανάδοχο. Αυτό, συμβολικά σημαίνει ότι τιμούμε και δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας στον ανάδοχο του παιδιού μας.

Στις υποχρεώσεις των νονών εμπεριέχεται η επιλογή του σετ της βάπτισης, δηλαδή το κουτί της βάπτισης που πλέον διατίθεται σε διάφορα σχέδια και χρώματα ανάλογα με το αν θα περιέχει βαπτιστικά για αγόρι ή κορίτσι και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα για την τέλεση της βάπτισης, τα λαδόπανα, παπουτσάκια και τα ρουχαλάκια του παιδιού κτλ. Επίσης, στις υποχρεώσεις των νονών είναι και η λαμπάδα της βάπτισης.

Τα προσκλητήρια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οργάνωσης της βάπτισης καθώς θα δώσουν μία πρώτη εικόνα για το μυστήριο στους καλεσμένους σας. Είναι σημαντικό να έχουν το ίδιο ύφος με τις μπομπονιέρες και το στολισμό που θα επιλέξετε, έτσι θα είναι πιο ομοιόμορφο το αποτέλεσμα. Είθισται να τα στέλνουν ένα μήνα πριν τη βάπτιση. Τα προσκλητήρια θα πρέπει να σταλούν τουλάχιστον 4 με 6 εβδομάδες πριν την βάπτιση για αυτό το λόγο θα πρέπει να ξεκινήσετε την έρευνά σας καθώς και την παραγγελία τους πολύ νωρίτερα. Μην ξεχνάτε ότι τα προσκλητήρια γίνονται πάντα κατόπιν παραγγελίας και παραδίδονται κατόπιν συνεννόησης. Η επιλογή της μπομπονιέρας είναι επίσης σημαντική απόφαση, διότι αποτελεί το αναμνηστικό δώρο της βάπτισης και χαρακτηρίζει εσάς και το παιδί σας.

Ένα ακόμη έθιμο είναι αυτό που περιλαμβάνει το γλυκό που μοιράζεται στους καλεσμένους σας μετά την τέλεση του μυστηρίου. Απαιτείται σωστός προγραματισμός των γλυκών για να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος.

Ιδιαίτερη σημασία και προσοχή πρέπει να δοθεί στον στολισμό, ξεκινώντας από την κολυμπήθρα. Επιλέξτε λουλούδια εποχής για χαμηλότερο κόστος στα χρώματα της αρεσκείας σας. Όσον αφορά τον εξωτερικό χώρο υπάρχουν πολλές επιλογές και αν κάνετε μια καλή έρευνα θα εντυπωσιαστείτε από τις επιλογές που θα σας δοθούν. Μην παραλείψετε να στολίσετε ένα τραπέζι που θα έχει σε περίοπτη θέση τις μπομπονιέρες και τα γλυκά της βάπτισης που επιλέξατε με πολύ αγάπη για τους καλεσμένους σας.

Σημαντικό κομμάτι επίσης είναι και η επιλογή του φωτογράφου που θα αναλάβει να καταγράψει σε οπτικοακουστικό υλικό όλη την μαγεία και το πνεύμα αυτής της σπουδαίας μέρας. Ζητήστε να δείτε δείγματα από παλαιότερες δουλειές του και προτιμήστε φωτογράφους που ειδικεύονται σε τέτοια μυστήρια ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό.

Και κάπου εδώ έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να επιλέξετε τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η δεξίωση μετά την τέλεση του μυστηρίου. Αρχικά κάντε μια έρευνα αγοράς αρκετό καιρό πριν, πάρτε προσφορές έτσι ώστε να καταλήξετε σε αυτό που σας ταιριάζει. Καλό θα ήταν να δοθεί μεγάλη προσοχή στο να υπάρχει ένας κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος ειδικά για τα παιδιά των καλεσμένων, έτσι ώστε να περάσουν και αυτά καλά, αλλά και οι καλεσμένοι να είναι ήσυχοι για την ασφάλειά τους και να ευχαριστηθούν την δεξίωση.

Επιτέλους, φτάσαμε στην μεγάλη και τόσο ξεχωριστή μέρα. Τη μέρα της βάπτισης. Φροντίστε να μην λείπει τίποτα από το σετ βάπτισης του παιδιού. Κάντε ένα τελευταίο έλεγχο και επικοινωνήστε με την εκκλησία, τον χώρο της δεξίωσης, τον φωτογράφο, το catering που έχει αναλάβει το φαγητό της δεξίωσης. Ξεκινήστε νωρίτερα για την εκκλησία για να έχετε τον απαραίτητο χρόνο για την φωτογράφηση πριν την βάπτιση.

Δεν τελείωσαν ακόμα όμως οι υποχρεώσεις σας. Υπάρχει κάτι ακόμη που πρέπει να φροντίσετε. Τρεις μέρες μετά την βάπτιση, συνεννοηθείτε με τους νονούς για το λούσιμο – ξελάδωμα του παιδιού. Η δήλωση της βάπτισης πρέπει να γίνει στο ληξιαρχείο εντός των επόμενων δυο μηνών. Για τις επόμενες τρεις Κυριακές, ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να συνοδεύσει το νεοφώτιστο παιδί στην εκκλησία και να λάβει την Θεία Κοινωνία έχοντας μαζί του την λαμπάδα της βάπτισης.

Να έχετε μια υπέροχη και ξεχωριστή βάπτιση, και όλα να κινηθούν στην πορεία που επιθυμείτε. Καλή επιτυχία!

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.