Για να εκδοθεί άδεια για το γάμο

Ραντεβού για πρόβα νυφικού

Κλείστε το ραντεβού σας για να σας βοηθήσουμε να βρείτε το νυφικό που σας ταιριάζει!

Ονοματεπώνυμο *
Συμπληρώστε το ονοματεπώνυμό σας.
Τηλέφωνο *
Παρακαλώ συμπληρώστε το τηλέφωνό σας
Email *
Συμπληρώστε το email σας. Το email σας δεν είναι αποδεκτό.
Σημειώσεις
 Διαδικασίες γάμου

Η Αναγγελία

Πριν απ’ όλα θα πρέπει να γίνει η αναγγελία του γάμου σε μια τοπική εφημερίδα όπου θα γίνει ο γάμος. Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζετε ακόμα την ακριβή ημερομηνία του γάμου. Πάντως θα πρέπει να δημοσιευθεί στο διάστημα λιγότερο των 3 μηνών πριν και τουλάχιστον 15 ημερών πριν την τέλεση.

Στην εφημερίδα θα δώσετε

  • Tα όνομά σας
  • Tα ονόματα των γονέων σας
  • Tα πατρώνυμα των μητέρων σας - Την περιοχή όπου θα γίνει ο γάμος Η σύνταξη θα γίνει από την εφημερίδα. Το φύλλο που έγινε η δημοσίευση θα το προσκομίσετε στον ιερέα για να εκδώσει τα απαραίτητα χαρτιά.

Αρχίστε να μαζεύετε τα χαρτιά

Βήμα πρώτο με τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης που εκδίδονται από το Δήμο που έχετε την οικογενειακή σας μερίδα.

Πιστοποιητικό αγαμίας

Το δεύτερο βήμα πρέπει να είναι οι βεβαιώσεις που θα πάρετε από την εκκλησία της ενορίας σας ότι δεν είστε δίγαμοι. Για την έκδοσή τους, πρέπει να πάτε με δύο μάρτυρες στην εκκλησία όπου με μια υπεύθυνη δήλωση θα βεβαιωθεί η αγαμία.

Άδεια Γάμου

Αφού προμηθευτείτε τα δύο πιστοποιητικά αγαμίας και την γραπτή έγκριση της εκκλησίας όπου θα γίνει ο γάμος, πηγαίνετε στην ενορία την νύφης και κάνετε αίτηση για άδεια γάμου. Εκεί αφού συμπληρώσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, δηλώνετε την εκκλησία όπου θα πραγματοποιηθεί ο γάμος και προσδιορίζετε το επώνυμο που θα έχουν τα παιδιά σας. Στη συνέχεια σειρά έχει η Αρχιεπισκοπή όπου μαζί με την αίτηση θα παραλάβετε την άδεια γάμου αυθημερόν. Τέλος στην ενορία της νύφης, όπου (μαζί με ένα παράβολο) ο παπάς θα υπογράψει την άδεια. Δώστε και κάτι για την εκκλησία και… είστε έτοιμοι. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι από περιοχή σε περιοχή υπάρχουν διαφορετικές διαδικασίες. Γι’ αυτό καλό είναι πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε, τηλεφωνήστε στη Μητρόπολη που ανήκετε, προς αποφυγή ταλαιπωρίας.

Ειδικές περιπτώσεις

Αν ο γάμος που αποφασίσατε να κάνετε δεν είναι ο πρώτος τότε θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας το διαζευκτήριο καθώς και ένα ειδικό έγγραφο της Αρχιεπισκοπής. Αν κάποιος είναι χήρος πρέπει να υποβληθεί και η ληξιαρχική πράξη θανάτου. Αν έχετε κάνει πολιτικό γάμο και θέλετε τώρα να κάνετε θρησκευτικό, υποβάλλετε και την ληξιαρχική πράξη του πολιτικού γάμου. Όλα τα δικαιολογητικά έχουν 6μηνη ισχύ. Η εκκλησία δεν τελεί γάμους από τις 17-25 Δεκεμβρίου, τη σαρακοστή πριν το Πάσχα, στις 15 και 29 Αυγούστου, του Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, τα Φώτα στις 6 Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, επειδή υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που ορισμένες εκκλησίες δεν τελούν γάμους (Ψυχοσάββατα, Παρασκευές, Αγίου Πνεύματος) καλό θα ήταν πριν βγάλετε τα προσκλητήρια να μιλήσετε με τον ιερέα που θα σας παντρέψει.

Νομικά ζητήματα

Προϋποθέσεις Θρησκευτικού Γάμου

  • Οι μελλόνυμφοι να έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δεν επιτρέπεται ο γάμος σε ηλικίες κάτω των 14. Από 14 ως 18 χρειάζεται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων.
  • Σε περίπτωση προηγούμενου γάμου θα πρέπει να υπάρχει διαζύγιο.
  • Σε περίπτωση χηρείας θα πρέπει να έχει περάσει 1 χρόνος.
  • Σε περίπτωση εξαφάνισης, 4 χρόνια.

Βάσει των άρθρων 1350-1360 του Αστικού κώδικα, ο γάμος δεν μπορεί να γίνει στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Σε περίπτωση υιοθεσίας, μεταξύ του υιοθετημένου και αυτού που τον υιοθέτησε, καθώς και μεταξύ των απογόνων τους ακόμα και αν έχει λυθεί η υιοθεσία.
  • Σε περίπτωση συγγένειας εξ αίματος, από τον πρώτο έως και τον τέταρτο βαθμό ο γάμος θεωρείται αιμομιξία και απαγορεύεται.
  • Σε περίπτωση συγγενών εξ αγχιστείας μέχρι και 2ου βαθμού ο γάμος απαγορεύεται, ακόμα κι αν ο γάμος από τον οποίο προήλθε η συγγένεια αυτή έχει λυθεί.
  • Συγγενείς θεωρούνται και τα πνευματικά αδέρφια, αυτά δηλαδή που έχουν τον ίδιο νονό.
  • Γάμος δεν μπορεί να γίνει και στην περίπτωση που δεν έχει λυθεί ή ακυρωθεί κάθε προηγούμενος.

Επώνυμο παιδιών

Πριν από το γάμο, το ζευγάρι είναι υποχρεωμένο να προσδιορίσει το επώνυμο των παιδιών τους σε συμβολαιογράφο, παπά ή δήμαρχο με αμετάκλητη δήλωση. Αν δεν δηλωθεί τα παιδιά θα πάρουν το επώνυμο του συζύγου. Μετά το γάμο και σε διάστημα 40 ημερών θα πρέπει να τον δηλώσετε στο ληξιαρχείο που κατοικείτε, μαζί με ένα αντίγραφο της πράξης γάμου.

Επώνυμο συζύγου

Η αλλαγή του επιθέτου σας μετά τον γάμο δεν είναι απαραίτητη. Σύμφωνα με το άρθρο 1388 παρ.1 του αστικού κώδικα, ισχύουν τα εξής: Η γυναίκα δεν χρειάζεται πια να αλλάξει το όνομα της στην ταυτότητά της, στο διαβατήριο, σε όλα τα δημόσια βιβλία μεταγραφών και υποθηκών ή στους δημόσιους καταλόγους. Σε ότι αφορά τις κοινωνικές τους σχέσεις, το επίθετο του ζευγαριού μπορεί να είναι κοινό.

Τέλος

  • Οι μελλόνυμφοι θα πρέπει να είναι διανοητικά υγιείς ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν το μυστήριο.
  • Σε μεικτό γάμο δηλαδή Χριστιανού με αλλόθρησκο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί βάπτισμα του αλλόθρησκου σε Χριστιανό.
  • Στην περίπτωση γάμου μεταξύ Χριστιανού Ορθόδοξου και Καθολικού ή Προτεστάντη όπου το ζευγάρι επιθυμεί να τελέσει 2 μυστήρια, θα πρέπει το μυστήριο στην ορθόδοξη εκκλησία να είναι το τελευταίο. Αυτό, διότι η Ορθόδοξη εκκλησία δεν αναγνωρίζει το γάμο που έγινε στην Καθολική εκκλησία, ενώ το αντίθετο ισχύει και τότε θα υπάρχει πρόβλημα διγαμίας.
  • Αν ένας από τους δυο είναι αλλοδαπός θα πρέπει να φέρει βεβαίωση του προξένου της χώρας του στην Ελλάδα ότι δεν έχει κώλυμα γάμου (μεταφρασμένη στα ελληνικά), ληξιαρχική πράξη γεννήσεως (μεταφρασμένη στα ελληνικά), άδεια παραμονής ή κάρτα προσωρινής άδειας παραμονής.
  • Για τα δικαιολογητικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών τηλεφωνικά ή στο site www.kep.gov.gr

Τα cookies μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.